AboutNL

 

 

De bevrijding 1918-2018

 

De bloedige veldslagen van de 'Grote Oorlog' eindigden op 11 november 1918. Velen hebben het idee dat de oorlog dan ook eindigde in de loopgraven aan de Ijzer, maar niets is minder waar...

 

Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger samen met de Britten en de Fransen het eindoffensief om ons land te bevrijden. Een groot deel van West-Vlaanderen werd in de strijd betrokken, duizenden soldaten en burgers lieten hierbij het leven.

 

1/3e van de ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten sneuvelden tijdens het bevrijdingsoffensief.

Op 10 november stond ons leger na lange uitputtende gevechten voor de poorten van de stad Gent toen er uiteindelijk het verlossende bevel kwam, wapenstilstand morgen om 11u.

 

 

Het bevrijdingsoffensief willen wij opnieuw onder de aandacht brengen door een historische evocatie bestaande uit een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918. In hun zog volgt een karavaan materiaal zoals veldkeukens, transportwagens, kanonnen e.a. . Deze historische colonne zal dwars door Vlaanderen trekken langsheen diverse slagvelden uit het bevrijdingsoffensief, van Lo-Reninge via Torhout tot in de Deinze tussen 13 en 19 Augustus 2018.

Een tocht van herdenking en herbeleving van maandag 13 augustus tot en met zondag 19 augustus 2018.